Nässjöborna vallfärdar till nya foodcourten

3 min läsning Publicerad 27 augusti 2024

Mitt i sommaren slog Badabing & Friends upp dörrarna till sin nya foodcourt på Sörängen i Nässjö. Och trots semestertider och begränsad marknadsföring så small det till direkt.

”Framför allt är det Nässjöborna som har hittat hit. Det har gått över förväntan. Man blir nästan tårögd”, säger restauratören och Badabing-VDn André Iskander.

  •  data-srcset

    Renas Yonan och André Iskander är två av de positiva krafterna bakom Badabing & Friends i Nässjö.

  •  data-srcset

    Familjen Yonan håller i det kulinariska på Beirut Street.

  •  data-srcset

    Frågor på den? Ibrahim Alyosefi på Pizzeria Alcamo serverar på det sätt som önskas.

    +2
  •  data-srcset

    Med smarta inredningsdrag har teamet sytt ihop matkulturer från flera olika länder i en härlig och enhetlig miljö. Balkongerna är inspirerade av arkitekturen i matens ursprungsländer.

  •  data-srcset

    Badabing & Friends är en plats där ägarna vill att man ska trivas och sitta kvar länge. Generösa öppettider gör det möjligt att ta med familj och vänner för att fira på kvällar och helger.

Badabing & Friends är det bästa av tre världar: burgare från Badabing, pizza från Alcamo och libanesiska läckerheter från Beirut Street. 

– Det var vår första tanke när vi fick möjlighet att flytta in i den här lokalen. Att vi hade så stor yta innebar att vi kunde erbjuda flera alternativ, säger André Iskander.

Kollegan och delägaren Renas Yonan stämmer in:

– På många mindre orter finns det bara pizza att välja på om man vill gå ut och äta. Med Badabing & Friends får man valfrihet – alla kan hitta sin favorit, inklusive pizza förstås!

Med konceptet Badabing & Friends får även restauratörerna själva valfrihet att bjuda in branschkollegor som representerar världens olika kök, och kombinera utbudet så att det passar orten som man verkar på.

Från vardag till fest

Foodcourten på Sörängen erbjuder lunch, middag och avhämtning med generösa öppettider veckans alla dagar.

– Vi har satsat mycket på inredningen. Vi ville skapa en bekväm och vacker miljö där man glömmer bort tiden lite grann och gärna sitter länge. Det är ingen vanlig snabbmatsrestaurang eller vägkrog; tanken är att man ska kunna komma hit med sin familj eller kollegorna för en sittning när man har något att fira, säger André från sin plats under det blommande körsbärsträdet.

20 nya jobb

Att det blev just Nässjö hade sina randiga skäl.

– Det händer mycket i Nässjö. Kommunen har många företag som växer, det finns en stor väg och järnväg vilket gör att det är mycket folk som reser in och ut varje dag. Att Nässjö är ett centrum för logistik och utbildning bidrar också till flödet. Att vi kunde erbjuda Nässjö något nytt, samtidigt som etableringen är geografiskt nära Jönköping, var också viktigt. Med närhet kan vi behålla kontrollen över kvalitet, service och vårt varumärke, förklarar André Iskander.

Ett starkt lokalt team är förutsättningen för att lyckas. Etableringen av Badabing & Friends innebär ett 20-tal helt nya jobb i Nässjö, säger Renas.

– Vi har också inrest personal från Jönköping i uppstartsskedet men efter hand kommer vi att fasa ut Jönköpingsstyrkan och anställa ännu fler Nässjöbor.

Stark tillväxt

Etableringen i Nässjö är Badabing-gruppens tolfte restaurang. I dag finns Badabing-konceptet på tre platser i Jönköping samt i Habo, Falköping och Värnamo. Därtill driver man tre pizzerior samt restaurang Hantverk1 i Jönköping. Snart väntar ytterligare en etablering i Norrahammar.

André Iskander har jobbat i branschen sedan tidigt 2000-tal då han hjälpte sin pappa på familjens pizzeria – och det var också där som han lärde känna Renas. 2014 kläcktes idén om Badabing och sedan har utvecklingen gått i raketfart.

Corona var en utmaning även för Badabing-gänget, liksom de senaste årens kraftiga inflation med stigande råvarupriser och tunnare plånböcker hos konsumenterna.

– Vi har klarat det genom att hushålla. Ordning och reda är viktigt för oss och vi har byggt upp en bra struktur. Det har gjort att vi har klarat oss så pass bra. Fast den riktiga hemligheten är vår fantastiska medarbetare. Att kunna erbjuda en bra arbetsplats med en fin gemenskap där alla trivs är förutsättningen för att vi ska kunna växa vidare, säger André.

Favoriten – med marmelad

Och om man vill klämma Mister Badabing själv på hans favoritburgare – vad blir det då?

– Aaah, det är sjukt svårt att välja! Men om jag absolut måste så blir det ”Bagaren”. Jag har komponerat den själv, med inspiration från min farmor. När jag var liten brukade hon alltid göra en macka med färskost och aprikosmarmelad till mig. Den är en hyllning till henne!