De trotsar byggkrisen och startar eget

2 min läsning Publicerad 3 oktober 2024

Nu får Nässjö en ny installationsfirma i ventilationsbranschen. Martin Holmqvist och Pontus Martinsson startar eget under namnet Ventuppdrag.
”Vi ser en jättepotential i marknaden. Allt fler företag väljer att energioptimera sina anläggningar och då är ventilationen en strategiskt viktig del”, säger Martin Holmqvist.

Martin Holmqvist och Pontus Martinsson startar eget under namnet Ventuppdrag.

De är inga duvungar. Martin Holmqvist har jobbat med projektering och installationer av ventilationssystem i mer än 20 år, Pontus Martinsson har tio år i branschen. Efter att ha jobbat tillsammans hos ett stort installationsföretag i Jönköping bestämde sig de båda kollegorna för att våga språnget och starta eget hemma i Nässjö. Nu har de flyttat in i sitt nya kontor i Nässjö Industriby.

Hoppas kunna anställa

Avsikten är att jobba som underentreprenörer till byggfirmor och industriföretag.
– Vi kan åta oss hela ventilationsentreprenaden från start till mål – från ritning till installation, eftersom vi har den kunskapen tillsammans, förklarar Pontus.
Martin kommer att ansvara för kalkyler och projektering medan Pontus kommer att vara den som projektleder och utför installationen – i alla fall till en början.
– Naturligtvis är vi ödmjuka inför utmaningen, men det är vår förhoppning att vi ska växa och kunna anställa relativt snabbt så att vi två kan fokusera på försäljning och projektledning, säger Martin. 

Energioptimering en nyckelfråga

Att starta eget mitt under lågkonjunktur och byggkris är inget som de tvekar inför.
– Vi tror ju att det kommer att vända och då är vi beredda. Sedan är det också så att många företag och industrier fokuserar på energioptimering för att få ner energikostnaden. Ventilationen är en väldigt viktig pusselbit i detta, så det finns en hel del ROT-uppdrag därute, säger Pontus.
Att få ha en egen firma där de själva är ansiktena utåt, och där personliga relationer står i centrum är deras drivkraft för att starta eget.

Bra dagar på jobbet

– Vi står för kvalitet och bra service – och vi älskar vårt jobb. Jag har testat på så gott som varje tjänst som finns inom ventilationsområdet och tycker att det är en fantastiskt rolig bransch att verka i, säger Martin.

Pontus gillar komplexiteten:
– Jag trivs med utmaningen i att hitta olika lösningar på de många krav som ställs i ett projekt. Varje anläggning är unik och kräver sin egen lösning. Sedan är det väldigt tillfredsställande att veta att man bidrar till kundernas hållbarhet – både i form av lägre energiförbrukning och en bättre arbetsmiljö.