Till företagare i Nässjö: Hjälp ungdomar till jobb i sommar
Behovet av sysselsättning för unga är större än någonsin. Nässjö kommun investerar ännu mer pengar på att ta fram fler feriepraktikplatser och uppmanar alla företag som kan att erbjuda sommarjobb.
Efter ett år med restriktioner, distansundervisning, inställda föreningsevenemang och andra aktiviteter ser flera nämnder i Nässjö kommun en oroväckande stor rastlöshet bland våra skolungdomar. För att ungdomar inte ska gå sysslolösa i sommar satsar kommunen ännu mer pengar på att ta fram fler feriepraktikplatser.
– Ett vanligt år lägger vi en miljon kronor på feriepraktikplatser. I år lägger vi 1,7 miljoner. Även Nässjö Affärsverk satsar extra på att ta emot fler ungdomar på sommarjobb och vi vädjar till företagen att göra likadant, säger Anci Magnusson, kommunstyrelsens ordförande.
Feriepraktik erbjuds till ungdomar födda 2004 och 2005. Istället för att ersätta ordinarie personal, blir feriepraktikanten tilldelad en handledare och får utifrån det lära sig yrket.
– Med den utökade budgeten kan vi erbjuda ännu fler platser än ett vanligt år, men det räcker inte. Behovet av jobb och något att göra i sommar är skriande stort på grund av den rådande pandemin, säger Anci Magnusson.
– Eftersom det här är den andra sommaren med få jobb och få aktiviteter är rastlösheten bland våra unga högre i år än föregående. En del kommer inte att komma iväg från Nässjö alls utan kommer att ägna hela sommaren här – igen. Vi ser tecken på att många kommer att hamna i farliga kretsar och ägna sig åt förstörelse på grund av bristen på sysselsättning, säger Helen Tarenius, utbildningschef på Nässjö Lärcenter.
– Att anställa en sommarjobbare gynnar både företaget och den anställde. Arbetsgivare får ett tillfälle att bli klar med uppdrag som man annars kanske inte hinner med och ungdomarna får en värdefull yrkeserfarenhet. Dessutom gör man en insats åt samhället, säger Claes Johansson, vd på Nässjö Näringsliv AB.
– Att anställa en sommarjobbare är också ett viktigt led i den egna kompetensförsörjningen, tillägger Michael Grund, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Vart vänder man sig om man vill erbjuda jobb i sommar?
– Lägg ut det i vår platsbank på Arbetsförmedlingen. Utöver platsbanken har vi flera digitala verktyg som underlättar rekryteringsprocessen, som snabbintervjuer där du snabbt kan möta ett större antal sökande över video, säger Michael Grund.
– Företag kan även vända sig till oss. Vi har flera duktiga ungdomar som vi kan hjälpa till att förmedla, säger Helen Tarenius.
Visste du att…
… arbetsgivaravgifterna för ungdomar födda 1998-2002 sänktes till 19,73 procent den 1 januari 2021? Den lägre avgiften gäller ersättningar upp till max 25 000 kronor per månad och arbetsgivare. På ersättning över 25 000 kronor betalar du arbetsgivaravgifter med 31,42 procent. Reglerna är tillfälliga och gäller till och med 31 mars 2023.
Nedsättningen kan komma att förstärkas ytterligare under juni, juli och augusti i år. I en promemoria som Finansdepartementet har skickat ut på remiss föreslås att arbetsgivaravgifterna sänks till 10,21 procent under de aktuella månaderna. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Kontaktuppgifter till Nässjö Lärcenter
Helen Tarenius, utbildningschef
Tel: 0380-51 72 60
E-post: helen.tarenius@nassjo.se
Dela nyheten
Dela gärna nyheten på sociala medier och till personer du tror skulle uppskatta den.