AI lockade när Näringslivsträffen i Nässjö slog nya rekord
AI är ett ämne som engagerar många. När Nässjö Näringsliv och JSC it-partner bjöd in till Näringslivsträff på temat blev det besöksrekord – igen!
-
+35
-
Jacob Sundberg från JSC it-partner var kvällens konferencier och förklarade på ett underhållande sätt bolagets verksamhet med ett icke-digitalt verktyg: flanellograf.
-
Petter Jacobs och Ken Larsson från JSC it-partner resonerade kring hur AI påverkar ledarskapet.
-
Jord, Hav & Smak stod för god mat och vacker dukning.
-
Anna Palmgren, som är verksamhetsutvecklare på JSC it-partner, benade ut vilken kompetens du som medarbetare behöver ha för att kunna jobba och utvecklas med AI.
-
Emeli Olaison från Wisepoint.
-
Emilie Terlinder från Wisepoint.
-
Anders Svensson på Swedoor Jeld-Wen berättade om bolagets expansionsplaner i Forserum.
200 personer kom till höstens stora näringslivsträff – och då har vi inte räknat med avatarer, chatbotar och annat löst folk som hade smugit sig in i programmet. Man kan nog gissa att det superheta ämnet bidrog till intresset.
Proffsen på JSC it-partner och Wisepoint hjälptes åt att belysa AI ur alla perspektiv – från det tekniska till det organisatoriska och det juridiska. Slutsatsen som samtliga föredragshållare landade i? Ska man lyckas med AI så måste man börja med människan. Det är lätt hänt att göra ett AI projekt till en rent teknisk fråga, men innan man börjar implementera ny teknik så måste man fråga sig vad den ska åstadkomma – och framför allt: hur den påverkar organisationen.
Nytt läge för alla ledare
Petter Jacobs som är innovationsledare och Ken Larsson som är Microsoft 365-konsult på JSC it-partner gick direkt på pudelns kärna. Hur påverkar AI ledarskapet och vad krävs av chefer och ledare när den nya tekniken implementeras?
– Den absolut viktigaste insikten är att AI inte bara är en IT-fråga utan en organisationsfråga. Var nyfiken, testa själv och försäkra dig om att AI-implementeringen inte är något som endast drivs av IT-avdelningen utan att hela verksamheten är delaktig, rådde Ken och Petter.
Har du kompetensen som behövs?
Anna Palmgren som är verksamhetsutvecklare på JSC it-partner plockade upp stafettpinnen och resonerade kring hur AI påverkar den enskilda medarbetaren och vilka förmågor som är viktiga i framtiden.
– Man behöver ha kunskaper om när man ska använda AI och inte. I arbetet med att bestämma om jobbet ska göras av en AI eller av en människa är emotionell intelligens, EQ, en viktig egenskap. Du behöver också ha analytisk förmåga att ställa rätt frågor och delegera till AI så att förutsättningarna och resultaten blir bra. Det krävs även goda insikter i ”bias”, det vill säga hur fördomar kring kön, etnicitet med mera kan påverka utfallet.
Dags att få koll på lagstiftningen
Att man som företag har torrt på fötterna när man börjar använda sig av AI i affärsutvecklingen är viktigt av en rad olika skäl.
Emelie Terlinder och Emeli Olaison på Wisepoint är seniora jurister som har specialiserat sig på AI-juridik och etik. Tillsammans har de en omfattande kompetens inom digitaliseringsprojekt, GDPR och dataskydd. Under Näringslivsträffen gav de handfasta råd om hur man ska tänka kring AI när det gäller juridik, etik och policies.
– Framför allt är det EUs ny AI-förordning som man måste ha koll på. Förordningen delar in AI-användningen i olika riskgrupper. Om man arbetar med generativ AI och maskininlärning så bedöms risken som relativt låg, medan chatbotar och deepfakes kategoriseras som begränsad risk. AI inom infrastruktur och produktsäkerhet – till exempel maskindirektivet – samt olika HR-frågor betraktas som hög risk. Så verkar ditt företag inom de sistnämnda områdena så får ni vara beredda på att lägga ner ganska mycket arbete på den nya förordningen, sade Emelie Terlinder.
Sunt AI-förnuft
Emeli Olaison rekommenderade alla deltagarna på Näringslivsträffen att gå hem och börja jobba på en AI-policy. Och nej, det räcker inte med att be Chat GPT om en standardversion.
– AI-policyn behöver anpassas efter vilken bransch ni verkar i och efter företagens behov. Ansvar, geografisk verksamhet, företagskultur och vilka risker som ni kan tänka er att hantera är frågeställningar som ni bör inkludera i policyn.
Sunt AI-förnuft bör man också ha. Tydliggör för medarbetarna vilka AI-verktyg som är okej att jobba med i organisationen, dubbelkolla och faktagranska, var vaksam på plagiat och immateriell intrång. Att använda fiktiva namn och inte mata in känsliga företags-, person- och kunduppgifter är också en självklarhet, tipsade Emeli och Emelie.
Storsatsning i Forserum
Under Näringslivsträffen fick deltagarna en rundvandring i JSC it-partners spektakulära lokaler där de även fick testa på att skapa musik och konst. Jord, Hav & Smak serverade klassiska Wallenbergare vid vackert dukade bord och kvällen avslutades med en riktig smällkaramell då Nässjö Näringslivs vd Claes Johansson och Anders Svensson, logistikchef på Swedoor Jeld-Wen, avslöjade en ny stor satsning i Forserum.
CEOS Fritzoes gamla lokaler i Forserum har sålts till Nässjöbaserade fastighetsbolaget Quatro Toros och kommer delvis att hyras ut till närliggande Swedoor Jeld-Wen.
– Vi har ett stort behov av mer yta för att kunna expandera och flytta in verksamhet från annan ort. CEOS Fritzoes gamla lokaler blir ett välkommet tillskott både i form av lager och som hemvist för vår utvecklingsavdelning som är strategiskt väldigt viktig för oss, berättade Anders Svensson.
En satsning som på sikt också kan innebära nya jobb i Forserum.
Dela nyheten
Dela gärna nyheten på sociala medier och till personer du tror skulle uppskatta den.