Återbrukade stolar från Wigells i Malmbäck gör succé på Skolberget

3 min läsning Publicerad 20 augusti 2024

My Feldts nya destination Skolberget har gjort succé i sommar. Besökarna sitter dessutom fint i återbrukade möbler från Wigells Stolfabrik i Malmbäck.

”En del av vårt nya hållbarhetskoncept som vi nu kommer att utveckla vidare”, berättar Wigells Simon Lidåker.

Lovisa och Simon Lidåker driver Wigells Stolfabrik i Malmbäck. 2023 utsågs de till Årets unga företagare i Nässjö kommun.

Sommarens stora snackis finns på Skolberget i halländska Oskarström, norr om Halmstad. Här har superentreprenören My Feldt förverkligat sin dröm om en träffpunkt med mat, dryck, butik och upplevelser.

Möbler från kyrkan i Malmbäck

My Feldt är det kreativa yrvädret som blivit känd för Feldts Bröd & Konfekt i Halmstad. Hon är också framgångsrik illustratör. För drygt ett år sedan stod det klart att hon hade köpt den gamla skolan utanför Oskarström för att skapa en helt ny typ av destination – och de många följarna på sociala medier har med spänning följt det omfattande renoveringsarbetet.

Två av dem är Simon och Lovisa Lidåker som tillsammans driver  Wigells Stolfabrik i Malmbäck. De båda utsågs även till Årets unga företagare i Nässjö kommun 2023.

– Det var faktiskt Lovisa som kläckte idén. Vid årsskiftet bestämde sig Svenska kyrkan här i Malmbäck för att köpa in nya möbler från oss. De hade sedan tidigare stolar från Wigells som tillverkats på 60-talet och då erbjöd vi oss att köpa tillbaka de begagnade stolarna. Vi kände att återbruksidén låg My Feldt varmt om hjärtat så jag kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att köpa de gamla Wigells-stolarna till ett fördelaktigt pris, berättar Simon Lidåker.

Stolarna, som tidigare stått i Svenska kyrkan i Malmbäck, har nu målats om och pryder sin plats i restaurangen på Skolberget i Oskarström i Halland.

Långsiktigt tänk

Det var hon! Lagom till den stora invigningen i juli stod de nyrenoverade och nymålade (i Wigells-grönt och Skolberget-rött) Wigells-stolarna och -sofforna på plats på Skolberget. ”Stolar från en 150 år gammal pinnstolsfabrik i en 135 år gammal skola som ska bli restaurang. Blev lycklig!” har My Feldt berättat om den perfekta  historiska matchningen på sina sociala medier.

I affären ingick även en del nyproducerade möbler.

– Tanken är att vi ska ha en långsiktig relation där Skolberget kan få hjälp både med att laga och renovera möbler om något går sönder eller slits och att köpa nya möbler som matchar de gamla. På det sättet skapar vi en lång och hållbar livscykel för Skolbergets inredning, förklarar Simon Lidåker.

Nytt hållbarhetskoncept

Skolberget gjorde omedelbar succé och har varit smockfullt av besökare under semestern. Men destinationen kommer att hålla helgöppet även under lågsäsong, så det finns allts gott om tillfällen för besök för den som vill provsitta stolarna i höst. Samarbetet har också resulterat i fin uppmärksamhet för Wigells Stolfabrik i Malmbäck.

– Japp, vi har faktiskt fått flera förfrågningar från kunder som har varit på Skolberget och blivit förtjusta i våra möbler. Och det är förstås jättekul, säger Simon och berättar att satsningen är en del i Wigells långsiktiga hållbarhetsstrategi:

– Inom ramarna för vår affärsutveckling håller vi på att ta fram ett hållbarhetskoncept som innebär att köparen av en Wigellsmöbel kan få en framtidsförsäkring gällande service och kostnader när man vill renovera eller lacka om. Om du köper ett möblemang i dag och sedan gör om hemma eller flyttar till ett nytt boende ska du känna dig trygg i att det går att komplettera eller få en ny färg på dina gamla möbler.