Jonna Gustafsson är Årets Unga Företagare i Sverige 2024

3 min läsning Publicerad 13 oktober 2024

Årets Unga Företagare i Sverige 2024 kommer från Nässjö! Jonna Gustafsson och hennes ESSNCE gick hela vägen och vann Sverigefinalen. Priset delades ut i helgen under en galakväll i Stockholms Stadshus.

Jonna Gustafsson, ESSNCE, tillsammans med Företagarnas ordförande Halldora von Koenigsegg. Foto: Anders Ristenstrand

Det var i juni som Jonna Gustafsson nominerades till Årets Unga Företagare i Nässjö kommun för sitt innovativa parfymföretag ESSNCE. Bakom nomineringen stod Företagarna på Höglandet i samarbete med Nässjö Näringsliv AB och Nässjö kommun. Efter sommaren stod det klart att Jonna hade gått vidare och skulle representera Jönköpings län i helgens stora riksfinal i helgen. Hur det gick? Jodå, Jonna kommer hem till Nässjö som en vinnare.

− Obeskrivligt, jag trodde aldrig jag skulle vinna. Det här känns jättestort. Jag satt hemma förra året och såg när Madelene Törnblom från Maya Delorez vann och önskade att jag skulle få vara där någon gång. Nu gjorde jag det!, säger Jonna i ett pressmeddelande från Företagarna.

”Rör om i parfymindustrin”

Jonna har en bakgrund inom skönhetsbranschen och startade ESSNCE år 2021 i källaren hemma i Nässjö. Företaget har gjort en snabb tillväxtresa genom att omdefiniera hur vi upplever och köper parfymer.

− Det är med stor glädje vi tilldelar Jonna Gustafsson och Essnce utmärkelsen Årets Unga Företagare i Sverige 2024. Kombinationen av avancerad teknologi, hållbarhet och personifiering är en frisk fläkt som rör om i parfymindustrin och visar på kraften i en stark vision och beslutsamhet, säger Halldora von Koenigsegg, styrelseordförande i Företagarna Sverige.

Ett ledarskap som inspirerar

ESSNCE erbjuder högkvalitativa parfymer med samma kvalitet som exklusiva märkesdofter, men till en bråkdel av priset. Företaget integrerar hållbarhet i hela produktionskedjan för att minimera miljöpåverkan. Det drar nytta av AI och digital teknik för att ge kunderna möjlighet att skapa personliga dofter, integrera andra sinnen i doftupplevelsen och förbättra kundengagemang online. Genom att bygga en stark digital närvaro når ESSNCE ut till sina kunder, interagerar med dem och skapar communities online där doftentusiaster kan dela sina erfarenheter och upptäcka nya dofter tillsammans.

− Jonna Gustafssons ledarskap inspirerar. ESSNCE snabba tillväxt visar vad passion, kreativitet och affärsskicklighet kan åstadkomma, säger Frida Boklund, Företagarnas regionchef i Gotland, Småland och Östergötland.

”Oerhört viktigt för Nässjö”

Vi på Nässjö Näringsliv tycker förstås att det är fantastiskt roligt att Jonnas entreprenörskap utmärker sig även på nationell nivå.

– Att företagarandan i Nässjö lever vidare och utvecklas med en ny generation är oerhört viktigt för oss som kommun. Jonna står för ett exceptionellt entreprenörskap där hon framgångsrikt kombinerar affärsmannaskap med nya marknadsföringskanaler och drar nytta av Nässjös utmärkta logistikläge. På kort tid har hon utvecklat ESSNCE till ett starkt tillväxtföretag som genererar viktiga jobb i Nässjö kommun, säger Claes Johansson som är vd för Nässjö Näringsliv.

Juryns motivering

”Årets Unga Företagare är en sann inspiration för alla som drömmer om att förändra sin bransch. Den har lyckats revolutionera ett traditionellt område genom att tänka annorlunda och hållbart. Att skaka om branscher och samtidigt minimera sin miljöpåverkan är essensen av framgångsrikt företagande. Vinnaren av Årets Unga Företagare i Sverige 2024 är Jonna Gustafsson, ESSNCE.”

Årets Unga Företagare

Årets Unga Företagare går till en framgångsrik företagare som är 35 år eller yngre. Utmärkelsen delas ut av organisationen Företagarna för att synliggöra företagare som genom sitt engagemang och entreprenörskap driver och utvecklar sina verksamheter på ett lönsamt och hållbart sätt och bidrar till samhällsutveckling. Årets Unga Företagare delas ut på lokal, regional och nationell nivå. Vinnarna av Årets Unga Företagare i Sverige utses av en jury bestående av framgångsrika företagare och erfarna företagsledare. Totalt är det 21 regionfinalister som gör upp om den nationella titeln.