Emelie och Alexander öppnar livsmedelsbutik i Ormaryd

3 min läsning Publicerad 9 december 2024

En dygnet runt-öppen livsmedelsbutik som servar lokalborna. Samtidigt som den är en upplevelse och en destination. Nu hamnar Ormaryd på den närproducerade och kulinariska kartan med Margaretelunds gårdsbutik.

  • Eldsjälarna i Margaretelund

    Eldsjälarna Alexander Lowejko och Emelie Fällgren har öppnat en ny, obemannad livsmedelsbutik på sin gård Margaretelund i Ormaryd. Butiken är öppen dygnet runt.

  •  data-srcset data-srcset

    Man kommer in i butiken genom att scanna QR-koden med sin telefon och logga in med BankID.

  •  data-srcset data-srcset

    Hyllor och möbler är återbrukade och målade i klara färger. Förutom att det är ekonomiskt så är det kul. ”Vi ville bort från det klassiska gårdsbutiktänket och ta in färg och form”, berättar Alexander.

    +3
  •  data-srcset

    På gården finns en eldstad och ved för den som vill grilla eller laga mat över öppen eld. Råvarorna köper man förstås i butiken där det också hänger redskap som man kan låna och använda i matlagningen.

  •  data-srcset

    Delikatesser från regionen samsas med basvaror som har valts ut för att de är reko.

  •  data-srcset

    Hembakta saffransbullar från Falla Spelt & Bagarbod som finns söder om Tranås.

Det började med den populära eldosten som Emelie Fällgren och Alexander Lowejko tillverkar hemma på gården Margaretelund, i Ormaryd utanför Nässjö. Den grillvänliga eldosten med härlig konsistens och smak som har sålts både via parets egna kanaler och via återförsäljare har gjort succé. Nu utökar de verksamheten på gården med en ny, obemannad livsmedelsbutik där Emelie och Alexander säljer både sina egna och andras varor. Närproducerat från ett 40-tal mathantverkare och leverantörer i Jönköpings län, men också från Kalmar och Östergötland. Men Margaretelund är ingen ”vanlig” gårdsbutik utan en komplett livsmedelsbutik med de basvaror som en familj behöver – också om man råkar bo på landet…

– Vårt fokus ligger på att utveckla gårdens verksamhet. Och skulle vi nu ändå starta gårdsbutik så tyckte vi att det var lämpligt att erbjuda bra service till lokalborna, säger Emelie.

Medvetna val

Proppar, tandkräm, toapapper, ketchup, pasta, färsk mjölk och nyvärpta ägg från granngården samsas på hyllorna med mer exklusiva hantverksprodukter som honung, sylt, oljor, inläggningar och mycket mer. I korgar ligger nybakt bröd och doftande gula lussebullar från hembageriet i Falla. De matvaror som inte är närproducerade är valda med omsorg.

– Vi har, så långt det är möjligt, försökt att göra bra val åt våra kunder så att de slipper att fundera. Svenskproducerat, ekologiskt och fairtrade. Sedan är det klart att man gör en och annan miss ibland men då lär vi oss och korrigerar, säger Alexander.

Alltid öppet

Butiken är obemannad och kan besökas dygnets alla timmar. Besökaren scannar en QR-kod med telefonen och loggar in med BankID. Sedan kan man välja om man vill betala med Swish eller kort, telefonen använder man som en självscanningsapparat och scannar sedan de varor som man plockar åt sig.

I dag finns det flera aktörer inom obemannade livsmedelsbutiker som man kan ansluta sig till, men Emelie och Alexander har alltså valt att köra sitt eget race. Det har sina randiga skäl.

– Dels handlar det om att vi själva vill kunna välja de produkter som vi ska sälja och som vi tycker är bra. Vi vill inte bli instyrda i ett visst sortiment. Dessutom vill vi erbjuda vettiga priser. Bara för att man har dygnet runt-öppet för lokalborna så betyder det inte att man kan ta hur mycket betalt som helst, tycker Alexander. 

Upplevelse med matlagning

Med sitt välkurerade utbud och unika inredning har butiken på Margaretelunds gård även potentialen att bli en destination för den som vill handla unika varor och hitta på något kul med familjen. Utanför har de gjort i ordning en grillplats med ved. På väggen i butiken hänger stekpannor, stekspadar och andra redskap, visar Emelie.

– Tanken är att man ska kunna köpa ägg, mjöl, mjölk och sylt i butiken och sedan steka pannkakor över elden tillsammans. Eller varför inte en egen eldost att grilla på plats?