Nässjös Willy Wonka satsar i nytt bolag

2 min läsning Publicerad 17 oktober 2024

Har man väl fått smak för det goda så är det svårt att sluta. Efter att ha sålt Nässjöbaserade godisgrossisten Privab satsar Fredrik Samuelsson på Cooper’s Candy, som är Sveriges ledande godisbutik på nätet.

  •  data-srcset

    Cooper’s Candy i Nässjö har redan sju medarbetare och det redan välfyllda lagret kommer att växa ytterligare.

  •  data-srcset

    Sebastian och Elenore Pegelow är paret som grundade Cooper’s Candy och som deläger företaget tillsammans med familjen Samuelsson. Sebastian och Elenore ansvarar för kontoret i Stockholm.

  •  data-srcset

    Trendiga drycker som är svåra att få tag på i Sverige är en av Cooper’s Candys specialiteter. Armana Kamencic har precis packat upp asiatiska Pepsi-varianter med smak av White Peach och Pomelo Bamboo samt Fanta White Peach.

    +1
  •  data-srcset

    Nässjös egen godisprofil Fredrik Samuelsson satsar på trendgodis på nätet i Cooper’s Candy.

I augusti 2022 sålde Jenny och Fredrik Samuelsson sitt livsverk Privab till Humble Group. Nu lämnar Fredrik Privab med siktet inställt på nya entreprenöriella äventyr, som delägare i Cooper’s Candy; ett företag som köper in och säljer nischade produkter inom godis, läsk och snacks.

Sugen på saltgurka?

Coopers Candy hette från början USA-Godis och grundades av delägaren Sebastian Pegelow på den tiden då godis från det stora landet i väst var nästintill omöjligt att få tag på. Därmed var företaget redan på banan när godismarknaden började globaliseras. I dag är det hos Cooper’s Candy som man hittar produkterna som trendar på sociala medier. Affärsidén är att göra godis från världens alla hörn lättillgängligt för den som vill upptäcka nya koncept och smaker.

Det handlar alltså inte om traditionella grossistvaror för dagligvaruhandeln, utan om specialprodukter med snabba omsättningscykler. Trendgodis helt enkelt.

– Sebastian har en fantastisk näsa för vad som kommer att bli nästa grej. Vi köper in produkter som vi tror på och säljer sedan på webben, direkt till slutkund eller till företag, förklarar Fredrik som trots ett helt liv i godisgrossbranschen fortfarande kan bli överraskad.

– Om någon hade sagt till mig i början av 2023 att saltgurka var nästa stora grej då hade jag bara skrattat – men så blev det. För att inte tala om dadlar och mexikanska, superstarka chips… Det är det som är så oerhört roligt i den här branschen. Det finns en massa spännande produkter runtom i världen som vi kan introducera på vår hemmamarknad, säger Fredrik som ser en stor tillväxtpotential i Cooper’s Candy.

”Logistik i världsklass”

Cooper’s Candy finns i dag med kontor i Stockholm och logistikcentrum i Nässjö, det sistnämnda med sju medarbetare. Här packas även beställningarna från konsumenter och företag för vidare leverans ut till Finland, Norge och Sverige.  

– Vi ser möjligheten att växa både på konsumentmarknaden och företagsmarknaden här i Sverige. Cooper’s Candy har en flexibilitet och snabbhet att möta den ökande efterfrågan. Det finns så många spännande nischproducenter därute som behöver hjälp med att få ut sina produkter på marknaden – och det är där som vi kommer in, säger Fredrik Samuelsson. 

Planen är att fortsätta att expandera i Nässjö:

– Om man är beroende av bra logistik så är Nässjö ett naturligt centrum. Logistikmöjligheterna här är i världsklass, både sett till kvadratmeterhyran på lagerytor – jag kan ju bara jämföra med Stockholm där vi hade vårt lager tidigare – samtidigt som man har tillgång till väl fungerande transporter till vettiga priser.